Biserica de lemn "Sf. Vasile cel Mare"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1806
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05051
Adresa: 310
Localitate: sat DRAGU; comuna DRAGU
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Vasile cel Mare" a fost construita in anul 1806 in livada de pe dealul satului Dragu, sat cu 125 de familii ortodoxe. Inscripria de la intrare spune: "S-au ridicat aceasta sfanta biserica din pajiste in anul 1806 si s-au savarsit in anul 1807. Si s-au zidit cu toata cheltuiala satului si cu ajutorul domnului locului, fiind mester de lemn Ion Dino de la Madas ..."( ultimele cuvinte sunt sterse).
Forma este dreptunghiulara, absida decrosata a altarului prezentand particularitatea unghiului in ax, varianta tipologica cu adanci radacini in arhitectura romanilor transilvaneni.
Constructia este spatioasa, turnul-clopotnita cu foisor larg, deschis pe arcade si cu flesa inalta, flancata de patru turnulete, contribuind la monumentalitatea ansamblului. Invelitoarea de sita a fost inlocuita in timp cu una de tabla. Pe laturile de sud si vest se desfasoara prispa cu palimar, intrarea fiind la sud, in locul traditional. Ancadramentul ce o inconjoara este ornamentat cu simbolul soarelui inconjurat de lalele.
Interiorul este acoperit cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica peste naos, bolta altarului racordandu-se cu laturile in ax prin intermediul a doua fasii curbe.
Inscriptia de deasupra intrarii in naos, o completeaza pe cea de la intrarea in pronaos astfel: "si s-au zugravit de mainile mele cele de tarana Perse Iosif parohul Elciului si prin staruinta biraului celui domnesc Balan Petre i(si) curator Zdroba Ion, 1806 septembrie 14 zile". Insemnarea constituie prima atestare din activitatea de patru decenii in pictura salajeana a zugravului Iosif Perso.
Decoratia pictata de la Dragu, avariata de ploi, s-a conservat in pronaos, unde pe peretele de nord sunt zugravite mironosite, iar pe cel de vest, Pilda fecioarelor.
De o deosebita valoare artistica este iconostasul, sculptat si pictat, conform insemnarii, in 1815.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)